K vývoji učebnic fyziky pro střední školu gymnaziálního typu - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Příspěvek popisuje vývoj učebnic fyziky pro střední školu od 50. let minulého století. Současně je popsán vývoj školského systému v tomto období.