Vývoj českých učebnic fyziky do poloviny 20. století - Volf, Ivo; Vybíral, Bohumil (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Článek se zabývá vývojem a posláním učebnic fyziky, užívaných na českých školách v průběhu 19. a v 1. polovině 20. století. Pozornost věnuje počátkům česky psaných učebnic v 19. století, které se užívaly na českých základních a středních školách. Zdůrazňuje významné působení Jednoty českých matematiků a fyziků na tomto poli.