Odpor cívky zanedbejte II - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2021)
Při řešení fyzikálních úloh často zjednodušujeme podmínky fyzikálního děje, aby řešení bylo dostupné i s použitím méně náročných matematických postupů. V elektřině např. zanedbáváme odpor cívky. V článku je na čtyřech úlohách ukázáno, jak se to projevuje v řešení těchto úloh. Když uvažujeme odpor cívky, vyžaduje řešení úlohy náročnější matematický postup. Ten můžeme nahradit řešením úloh pomocí jednoduchých počítačových programů. Programy jsou vytvořeny s použitím tabulkového kalkulátoru MS Excel a řešení je uvedeno grafy fyzikálních veličin.