Fyzikální experimenty se zvukovou kartou PC - Kodejška, Čeněk; Raichová, Anežka; Berný, Jiří; Kozák, Lukáš (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Příspěvek se zabývá návrhem fyzikálních experimentů, ve kterých lze s úspěchem využít zvukovou kartu počítače jako měřícího zařízení a ve kterých se používají cenově dostupné fyzikální pomůcky jako např. laserové ukazovátko, fotodioda, elektretový mikrofon apod. Výhodou námi navržených experimentů je zejména nízká pořizovací cena základních pomůcek a skutečnost, že všechny navržené experimenty si může student kdykoliv doma zopakovat za předpokladu, že vlastní počítač. Pro záznam a vyhodnocení naměřeného signálu a hodnot měřených fyzikálních veličin jsou využity freewarové programy Free Audio Editor a Visual Analyser.