Určenie rýchlosti elektromagnetického vlnenia pomocou dvojvodičového vedenia z videozáznamu - Gibová, Zuzana; Kecer, Ján (Matematika–Fyzika–Informatika, 2021)
V článku prezentujeme spôsob určenia rýchlosti elektromagnetického vlnenia z videozáznamu. Na videu je použité dvojvodičové vedenie pripojené k vysokofrekvenčnému zdroju, ktorý vytvára pri daných podmienkach medzi vodičmi stojatú elektromagnetickú vlnu.  Odmeraním polôh uzlov stojatého elektromagnetického vlnenia je možné určiť rýchlosť elektromagnetickej vlny.