Užitečná dvojice kružnic - Juklová, Lenka; Švrček, Jaroslav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2021)
Cílem článku je seznámit čtenáře s některými méně obvyklými konstrukcemi úseček iracionálních délek. Vychází se přitom z jedné užitečné konfigurace dvojice jednotkových kružnic, ve které lze najít přímo některé úsečky iracionálních délek. Sestrojením dalšího vhodného bodu pak získáme postupně úsečky dalších iracionálních délek. Důkazy konstrukcí jsou snadné, založené na Pythagorově větě a Eukleidových větách.