Pravidelný sedmnáctiúhelník - Chodorová, Marie; Juklová, Lenka (Matematika–Fyzika–Informatika, 2020)
Sedmnáctiúhelník je po trojúhelníku a pětiúhelníku dalším pravidelným -úhelníkem sprvočíselnou hodnotou , který lze přesně eukleidovsky zkonstruovat. Tvrzení o jeho přesné konstrukci vyslovil J. Gauss jako větu. V článku je uveden nástin důkazu této věty a konstrukce popsaná A. Strnadem. Při konstrukci je názorně ukázáno propojení algebry a eukleidovské geometrie.