Rentgenové záření ve škole i mimo školu 2 - Klátil, Michal; Jezbera, Daniel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2019)
Tento článek popisuje měření energetického spektra rentgenky s měděnou anodou. V úvodu je vysvětlen vznik rentgenového záření a difrakce paprsků na monokrystalu. Následuje měření potvrzující Braggovu rovnici a samotné měření energetického spektra využívající nastavení do tzv. Braggovy konfigurace. Všechna měření jsou prováděná s rentgenovou komorou, která je popsána v předchozím článku: Rentgenové záření ve škole i mimo školu 1. Článek končí experimentálním ověřením hodnoty Planckovy konstanty.