Mezipředmětové vztahy v matematice - Vojtovičová, Dana (Matematika–Fyzika–Informatika, 2019)
Účelem tohoto článku je ukázat možnosti použití konkrétních materiálů ve formě pracovních listů pro výuku matematické gramotnosti na středních školách. Materiály jsou zaměřeny na praktické aplikace matematiky v reálných situacích, a tudíž přesahují daleko do jiných předmětů. Mohou tedy pomoci učitelům implementovat mezipředmětové vztahy do svých hodin matematiky. Autorka uvádí jeden příklad pracovního listu „Absolutní a relativní změna – Změny klimatu“ společně s podrobným popisem průběhu hodiny, doporučením, analýzou, zpětnou vazbou a výsledky úloh. Další pracovní listy jsou dostupné na internetových stránkách. Tento článek poskytuje učitelům praktický návod, jak mohou zahrnout matematickou gramotnost do svých lekcí a tím pomoci svým studentům pochopit užitečnost a význam matematiky. K článku jsou připojeny dvě přílohy (viz odkaz Doplňkové soubory mezi Nástroji pro čtenáře článku v pravém sloupci).