Moderní šifry II - Bartl, Eduard (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
Předchozí díl série článků o šifrování byl zakončen výkladem jednosměrných funkcí se zadními vrátky. Tyto funkce jsou důležité proto, že pomocí nich jsme schopni realizovat asymetrické šifrování. V závěru jsme si řekli, že pro další výklad bude užitečné seznámit se s takzvanou modulární aritmetikou. Tato aritmetika se od běžné aritmetiky v ledasčem liší, v tomto pokračování se ji proto pokusíme podrobně vysvětlit. Dále se vrátíme k asymetrickému šifrování, vysvětlíme si, jak funguje šifra RSA a jak se používá v praktických aplikacích (například v elektronickém podpisu). Článek je doplněn dvěma řešenými úkoly, na kterých si může čtenář ověřit pochopení textu.