Analogie v matematice a jejich didaktické využití - Polák, Josef (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
V úvodní části článku jsou analyzovány pojmy analogie v matematice a její druhy (intuitivní analogie, strukturní analogie) a usuzování na základě analogie. Následuje klasifikace základních didaktických využití ve výuce matematiky a jejich typické příklady.  Hlavní části článku pak objasňují a na zajímavých příkladech ilustrují význam analogií jako užitečných heuristických strategií pro řešení matematických úloh a užití analogií při řešení aplikačních úloh.  Závěrečná část článku pojednává o užití strukturních analogií ve výuce matematiky.