Jednoduchý průmyslový manipulátor - Adámek, Petr; Barabáš, Vít (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
Příspěvek předkládá technické řešení jednoduchého průmyslového manipulátoru. Zařízení, které pokrývá prakticky orientovanou výuku informatiky, robotiky, automatizace při změně uspořádání experimentu i fyziky, respektive mechaniky, elektroniky i mechatroniky. To závisí na možné zvolené aplikaci. Zařízení je též velmi jednoduché, materiálově nenáročné a nenáročné z hlediska výroby, že je možné jej realizovat přímo ve výuce. Jako konstrukční součásti částečně využívá použitých komponent a součástí dostupných ve školách. Zařízení může univerzálně pokrývat elementární odbornou praktickou výuku ve výše uvedených oborech a je vhodné i pro konstruktivistický model výuky, respektive pro badatelsky orientovanou výuku na nižších stupních škol.