Pojem vzdálenosti ve školské matematice - Kuřina, František (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
První část se zabývá problematikou měření na základní škole. Druhá část je věnována úlohám řešeným na škole střední. Je definována vzdálenost bodu od přímky, polopřímky a úsečky a vzdálenost dvou geometrických útvarů. V článku je uvedeno řešení šesti úloh.