Přesýpací hodiny v hodině fyziky - Holubová, Renata (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
V příspěvku jsou popsány základní vlastnosti materiálů ve formě granulí.  Tečení granulí (písku) se řídí odlišnými zákonitostmi než je tomu u proudění tekutin, proto je možné písek (granule) použít jako náplň do přesýpacích hodin a měřit s nimi časové intervaly. Vlastnosti písku jsou vysvětlovány na základě jednoduchých experimentů. Problematika je předložena v takové formě, aby mohla být zařazena do výuky fyziky na střední škole.