Praktická ukázka využití testování hypotéz - Vencálek, Ondřej (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Článek je zaměřen na jednu ze základních úloh matematické statistiky – testování hypotéz. Jeho principy jsou vysvětleny na praktických příkladech. Čtenář je nejprve veden od praktických otázek možnosti zobecnění jevu pozorovaného na malém vzorku k jejich formulaci v podobě hypotézy. Možnost následného testování hypotézy je poté ukázána na příkladu Fisherova faktoriálového testu používaného k testování hypotézy nezávislosti dvou veličin, z nichž každá může nabývat pouze dvou hodnot.