Pojem vzdálenosti v elementární geometrii - Kuřina, František (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Vzdálenost je velmi důležitý pojem v matematice i v přírodních vědách. Cílem tohoto článku je ukázat její význam v elementární geometrii. V první části jsou zmíněny některé české učebnice a historické aspekty této problematiky (Eukleides, Hilbert, Birkhoff). Po zavedení pojmu metrický prostor v r. 1906 jsou rozvíjeny geometrické axiomatiky s pojmem vzdálenost jako primitivním pojmem (Choquet, Pogorelov, Krygowská).