Rozumíme dobře Archimedovu zákonu? - Vybíral, Bohumil (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Článek ukazuje, že v současné době uváděná formulace Archimedova zákona je poněkud nepřesná, může být zavádějící při řešení některých fyzikálních problémů a vést tak k chybám při aplikaci. Jsou uvedeny dva ilustrační příklady, v nichž se analyzují síly, působící na tělesa ponořená do vody v různých situacích.