Historie fyziky ve Strouhalově Akustice nalezená - Volf, Ivo; Vondřejcová, Kateřina (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Profesor Čeněk Strouhal byl významný český fyzik, který napsal před sto lety několik vysokoškolských učebnic, kromě Mechaniky a Termiky i učebnici Akustiky. Výklad vychází z historických experimentů, které jsou podrobně popsány. Autoři článku na tento výklad navázali formulací 12 fyzikálních úloh pro žáky střední školy.