Teorie informace - Bartl, Eduard (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Článek podává stručný úvod do teorie informace, která byla vyvinutá americkým matematikem C. Shannonem. Vysvětluje základní pojmy této teorie, konkrétně míru překvapení a průměrnou informaci (entropii). Článek dále ukazuje, jak využít tyto pojmy ke konstrukci optimálního prefixového kódování nazývaného Huffmanův kód.