Překlady v kombinatorice - Šalom, Pavel; Rolínek, Michal (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Článek představuje několik úloh z připravovaného výukového materiálu o středoškolské kombinatorice. Jeho snahou je rozvíjet kombinatorické myšlení pomocí úloh, které jsou žákům předkládány dříve než výklad teorie a zavedení pojmů. Článek se zaměřuje na hledání vnitřních souvislostí mezi úlohami, jejichž zadání jsou různá, avšak skrývá se v nich stejná kombinatorická myšlenka. Jde vlastně o „překlad“ jedné úlohy na druhou. Pomocí překladů ukazujeme například, proč se v Pascalově trojúhelníku objevují kombinační čísla, kombinatorický důkaz binomické věty, nebo jak spočítat součet 12 + 22 + ... + n2. A to vše se děje v podstatě „bez počítání“.