Dělení úsečky - Gergelitsová, Šárka; Holan, Tomáš (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Určit bod úsečky, který leží v jedné k-tině její délky, je snadné. Pokud se však omezíme na konstrukce pravítkem a kružítkem, je třeba chvíli přemýšlet. Budeme zde navíc hledat co nejkratší takovou konstrukci. V článku ukážeme známé konstrukce bodu v jedné k-tině úsečky, ale také některé méně známé a dokážeme dále jejich správnost.