Polibky kružnic: Archimedes - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Článek se zabývá starověkými poznatky o dotycích kruhů. Obsahuje analýzu Archimedova odvození některých vlastností arbelu. Uvádí jednoduchý důkaz Pappovy věty o řetězci kružnic vepsaných do arbelu založený na kruhové inverzi. Věta 21 z Archimedova méně známého spisu O dotycích kruhů úzce souvisí s kruhovou inverzí. Věta 22 z téhož spisu souvisí s některými novodobými poznatky o vlastnostech trojúhelníka.