Několik myšlenek z Eukleidových Základů - Patáková, Eva (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Článek se zabývá knihami VII – IX Eukleidových Základů. Tyto knihy jsou aritmetické, ale k veškeré tematice je přistupováno geometricky. Účelem článku není podat přehled o obsahu zmiňovaných knih, ale ukázat pro ně typický způsob myšlení – geometrické nahlížení aritmetických vztahů.