Měříme rezistivity kovových drátů a závislost odporu vodiče na jeho délce a průřezu - Erhart, Jiří (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Článek obsahuje jednoduchou experimentální úlohu, vhodnou pro laboratorní praktikum z fyziky ve výuce jak na středních školách, tak i na přírodovědných, učitelských nebo technických oborech na vysokých školách. Názorně ukazuje princip měření rezistivity kovů čtyřvodičovou metodou na souboru drátů z různých materiálů (bronz, měď, mosaz a nerezová ocel). Hodnoty rezistivity byly naměřeny s chybou menší než 10 %.