Generativní umělá inteligence. Díl druhý: Umělý neuron Warrena McCullocha a Waltera Pittse - Bartl, Eduard (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek představuje historické kořeny moderních neuronových sítí prostřednictvím modelu umělého neuronu, který v roce 1943 navrhli Warren McCulloch a Walter Pitts. Autoři tehdy ukázali, že nervová aktivita má binární charakter a lze ji popsat výrokovou logikou. Z této myšlenky vyvinuli jednoduchý formální model – dnes známý jako McCullochův–Pittsův (MCP) neuron, jenž umožňuje realizaci základních booleovských operací. Článek krok za krokem vysvětluje princip fungování MCP neuronu a jeho schopnost reprezentovat libovolnou formuli výrokové logiky. Přestože byl tento model původně čistě teoretický, stal se základním kamenem vývoje umělých neuronových sítí a předchůdcem perceptronu Franka Rosenblatta, který již umožňuje učení a představuje přímou spojitost s dnešními hlubokými neuronovými sítěmi, na nichž stojí moderní velké jazykové modely.