O zobrazování rovinným zrcadlem - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Konstrukce obrazu bodu rovinným zrcadlem se odvozuje jen v rovině dopadu. Při sestrojování zrcadlového obrazu nějaké předmětu však někdy zakreslujeme do obrázku paprsky, jež v této rovině neleží. Článek analyzuje nedostatky takového postupu a nabízí možnosti nápravy. Druhá část příspěvku řeší paradox člověka, který se pozoruje v zrcadle zavěšeném na stěně. Při výkladu žákům odvozujeme, že část jeho těla zobrazená zrcadlem nezávisí na předmětové vzdálenosti. Zrcadlo obvykle nevisí svisle, a tak z větší vzdálenosti vidí člověk v zrcadle větší část své postavy.