Využitie dynamickej geometrie vo výučbe obsahu rovinných útvarov - Štein, Patrik; Lukáč, Stanislav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Dynamická geometria prináša do vyučovania matematiky prostredie umožňujúce žiakom experimentovať, skúmať, objavovať vlastnosti útvarov, vyslovovať hypotézy a zovšeobecňovať objavené zistenia. V článku sú predstavené interaktívne učebné materiály vytvorené za účelom pomôcť žiakom porozumieť geometrický koncept vzorcov na výpočet obsahov základných typov útvarov. Interaktívne aktivity na výpočet obsahov útvarov sú zoskupené do knihy vytvorenej v prostredí programu GeoGebra. V druhej časti článku sú opísané skúsenosti z využitia pripravených učebných materiálov vo vyučovaní matematiky v triede 8. ročníka základnej školy. Súčasťou hodnotiaceho pohľadu na učenie sa žiakov je stručná analýza postupov žiakov pri riešení úloh v pracovnom liste zadanom v závere experimentálnej výučby.