Numerické charakteristiky výrokových spojek - Závodný, Miloslav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek se zabývá numerickými charakteristikami výrokových spojek. Logické funkce reprezentující výrokové spojky vyjádříme pomocí formulí představujících aritmetické operace s pravdivostními hodnotami logických proměnných: a'=1–a, (a∧b) = ab, (a∨b) = a+b–ab = 1–a'b'= a+a'b= b+b'a, (a ⇒ b) = 1–a+ab= 1-ab' = a'+ab = b+a'b' a (a ⇔ b) =1–(a–b)2 = ab+a'b' = 1–ab'–a'b. Tímto způsobem vyhodnocujeme formule výrokové logiky stejně jako aritmetické výrazy. Je zde uvedeno také několik ilustračních příkladů.