Měříme modul pružnosti ve smyku nitinolového drátu s tvarovou pamětí - Richterová, Adéla; Erhartová, Vladimíra; Erhart, Jiří (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Na příkladu nitinolového drátu s tvarovou pamětí předkládáme jednoduchou školní metodu měření modulu pružnosti ve smyku pomocí natahování pružiny s využitím zařízení Vernier. Nitinol má kvůli strukturní fázové transformaci krystalové mřížky výrazně různé moduly pružnosti v martenzitické (pod aktivační teplotou) a austenitické fázi (nad aktivační teplotou). Studentům tak můžeme ukázat příklad transformace se změnou materiálových vlastností i obecnou metodu pro určení modulu pružnosti ve smyku protahováním pružiny.