Silniční síť (Úlohy z MO kategorie P, 49. část) - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Článek se zabývá úlohou z Matematické olympiády kategorie P (programování) zaměřenou na algoritmizaci a efektivní návrh algoritmů, která se týká jednosměrné silniční sítě mezi městy a úkolem je určit počet různých cest z města 1 do města n. Představuje několik různých přístupů k řešení, včetně rekurzivních funkcí a jejich optimalizace pomocí paměťových polí pro ukládání již spočítaných hodnot. Ukazuje také, jak lze rekurzi nahradit iterativním přístupem pomocí cyklů, což vede k efektivnějšímu řešení s lineární časovou složitostí.