Jedničkový obdélník (Úlohy z MO kategorie P, 48. část) - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Při našem putování po zajímavých úlohách Matematické olympiády kategorie P (programování) se tentokrát vydáme do velmi daleké historie a ukážeme si jednu soutěžní úlohu z krajského kola 38. ročníku MO. Tento ročník olympiády probíhal ve školním roce 1988/89, tedy ještě za socialistického Československa a navíc v době, kdy kategorie P teprve čerstvě vznikala. V té době u nás nebyly k dispozici osobní počítače, takže zadání soutěžních úloh se nezachovalo v elektronické podobě a nenajdete ho proto ani v archívu úloh na webu olympiády – tento archív začíná až 42. ročníkem MO ve školním roce 1992/93. Museli jsme proto sáhnout do starého archívu „papírového“ . Zadání úlohy uvádíme bez úprav v původní historické podobě.