Stimulácia žiakov k experimentálnej činnosti prostredníctvom učebných aktivít - Sukeľová, Tatiana; Velmovská, Klára (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Experimentálna činnosť by mala byť v dnešnej dobe bežnou súčasťou vyučovacích hodín fyziky na základnej a strednej škole. Keďže dominantným prvkom vo vyučovaní fyziky je aktívne poznávanie žiakov, je nevyhnutné, aby sa žiaci zapájali do experimentálnej činnosti a preto sa zameriavame na stimuláciu žiakov k experimentálnej činnosti prostredníctvom stimulov. Našim cieľom je navrhnúť a overiť spôsoby stimulácie žiakov k experimentálnej činnosti. Z analýzy rôznych zdrojov sme zostavili súbor stimulov, medzi ktoré patria pojmové komiksy, hranie rolí, únikové miestnosti a fyzikálna hra. Tieto stimuly, ktoré majú u žiakov vyvolať potrebu dokazovania svojich tvrdení a realizácie experimentov, sme v pilotných testovaniach overili vzhľadom na schopnosť podnecovať žiakov k experimentovaniu. V texte opisujeme jednotlivé stimuly a postup, ako sme ich zavádzali do vyučovacieho procesu. Taktiež uvádzame ukážky z pozorovania vyučovacích hodín z dvoch základných škôl, na ktorých žiaci pracovali s danými stimulmi. Opisujeme doposiaľ naplnené a plánované čiastkové ciele, aby sme pomocou nich mohli naplniť hlavný cieľ.