Číselně-teoretické úlohy v Matematickém klokanovi - Vaněk, Vladimír (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
V článku nabízíme zájemcům úplná řešení šesti monotematických příkladů ze středoškolské matematiky. Zaměřili jsme se na úlohy z oblasti teorie čísel, které se objevily v mezinárodní soutěži Matematický klokan. V závěrečné části článku je uvedeno obecnější řešení problému nalezení poslední nenulové číslice čísla , spolu s odvozením užitečného vzorce pro její rychlé určení.