O jedné zajímavé aplikaci druhého termodynamického zákona - Dvořák, Dalibor; Fikáčková, Irena (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
V příspěvku je uveden trochu atypický příklad využití multimediálních technologií při experimentálním ověření důsledků II. principu termodynamického. Je proveden rozbor účinnosti tepelného zařízení – hračky Pijícího ptáka včetně konstrukce jeho matematického modelu.