Ortocentrum trojúhelníku - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Přímky, na nichž leží výšky trojúhelníku, se protínají v jediném bodě zvaném ortocentrum. Článek popisuje Newtonův důkaz této věty včetně důsledků, které z něj plynou. Dále uvádí některé aplikace i jiné důkazy věty o ortocentru.