Počítáme bez kalkulačky - Švrček, Jaroslav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2023)
V příspěvku jsou odvozeny postupy pro rychlý a snadný výpočet druhých mocnin přirozených čísel, která končí číslicí 5, a druhých mocnin dvojmístných čísel začínajících číslicí 5. Oba postupy jsou doplněny řadou aplikací.