Nevratné procesy pro žáky základních škol - Švecová, Libuše; Mechlová, Erika (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Článek se zabývá zavedením pojmu nevratný děj do fyziky základního vzdělávání, tj. na základní škole nebo v nižších ročnících gymnázia po probrání tématu Tepelné jevy. Hlavní část článku tvoří podrobný scénář vyučovací hodiny, který byl ověřen během pedagogického experimentu na základních školách. V článku jsou uvedeny příklady nevratných dějů ze života žáků základních škol.