Fyzikální úlohy Evropské experimentální olympiády EOES - Kříž, Jan; Studnička, Filip; Šlégrová, Leontýna; Šlégr, Jan (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
European Olympiad od Experimental Science (EOES) je mezinárodní přírodovědná soutěž, které se každý rok účastní přibližně dvacítka zemí [1]. V letošním roce soutěž proběhla v České republice, kdy ve dvou dnech týmy složené z mladých biologů, chemiků a fyziků řešily experimentální úlohy. V tomto článku přinášíme popis fyzikální části úloh, který může sloužit jako inspirace pro laboratorní práce na střední škole. Jedná se o měření viskozity, součinitele smykového tření, povrchového napětí a tloušťky lidského vlasu pomocí difrakce.