Zkřížené žebříky - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
Článek seznamuje české čtenáře se zobecněnou větou o zkřížených žebřících a jejím důsledkem: Jestliže se ceviány AD a BC trojúhelníku ABC protínají v bodě F, pak je harmonický průměr obsahů trojúhelníků ABD a ABE roven harmonickému průměru obsahů trojúhelníků ABF a ABC. Poznatky jsou dále zobecněny a doplněny příklady využití.