Parametrické kmitání oscilátoru - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
Příspěvek se zabývá poznatky o parametrickém kmitání a jejich výkladem ve výuce fyziky. Je také vyložen pojem paramagnetická rezonance. Jsou řešeny tři případy parametrického kmitání mechanického i elektromagnetického oscilátoru: 1. Kyvadlo v měnitelnou délkou závěsu, 2. Pružné vlákno (Meldeův pokus), 3. Oscilační obvod LC s měnitelnou kapacitou. K příspěvku je přiložen počítačový model pro simulaci parametrické rezonance.