Interaktivní e-learning – Mikroskopie - Smutný, Martin; Mašín, Vladimír; Kordek, David; Záhora, Jiří; Bezrouk, Aleš (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
Mikroskopie v dnešní době nezahrnuje pouze základní optickou mikroskopii, ale široké spektrum technik, které jsou používané ve všech oborech lékařství zahrnujících diagnostické metody, léčbu i výzkum. Důkladně se seznámit s tímto tématem je základ nejen pro studenty gymnázií a odborných středních škol s přírodovědně technickým zaměřením, ale také pro každého studenta lékařství, protože s mikroskopií se bude setkávat v každodenní praxi. E-learningový kurz Mikroskopie byl vytvořen za účelem pomoci studentům seznámit se se základními principy optické mikroskopie, s ovládáním optického mikroskopu a provést je praktickým cvičením. Tento kurz pracuje s interaktivním protokolem, který dává studentům rychlou zpětnou vazbu. Dále umožňuje odeslat data do centrálního lékařského informačního systému k následnému zpracování. S ohledem na výhradní potřebou distanční výuky v době probíhající pandemie virové choroby covid-19 a na základě zpětné vazby studentů byl pro studijní rok 2020/2021 e-learningový kurz Mikroskopie upraven a obohacen o nový podrobný návod pro praktická cvičení a video tutoriálem. Přínos těchto změn byl potvrzen testy.