Bipartitní graf (Úlohy z MO kategorie P, 43. část) - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
V dnešním pokračování série článků o soutěžních úlohách Matematické olympiády kategorie P (programování) si ukážeme, jak se postupy používané při řešení různých úloh občas opakují. Autoři úloh mají k dispozici jenom omezený počet standardních algoritmů, jejichž znalost mohou od řešitelů očekávat. Ukážeme si dvě soutěžní úlohy ze starších ročníků olympiády, které vypadají na první pohled rozdílně a týkají se každá úplně jiné problematiky. Jejich řešení ale bude v principu naprosto shodné – v obou případech budeme zjišťovat, zda je doplněk zadaného grafu bipartitní.