Geometrický průměr ve finanční matematice na střední škole - Fiala, Jan; Hrubešová, Marika (Matematika–Fyzika–Informatika, 2021)
Průměr (střední hodnota) je známá statistická veličina (charakteristika polohy), se kterou se žáci seznamují v podobě aritmetického průměru již na základní škole, kdy si např. počítají průměrnou známku na vysvědčení. Na středních školách se občas žáci setkají také s dalšími typy průměrů, jako jsou harmonický či geometrický průměr. Článek pojednává o geometrickém průměru a předkládá učitelům i studentům řadu řešených aplikačních úloh z oblasti finanční matematiky a ekonomie.