Jak moc jsou okružáci okrouhlí? - Spíchal, Luděk (Matematika–Fyzika–Informatika, 2021)
Spirály různých tvarů nalezneme ve svém okolí velmi běžně. Přestože spirál je celá řada různých typů, v přírodních útvarech zaznamenáme převážně spirálu logaritmickou. Mezi měkkýši vyskytujícími se v České republice nalezneme řadu skupin tvořících spirální ulity s různým způsobem uspořádání závitů. Zástupci čeledi okružákovitých (Planorbidae) vynikají schránkami, jejichž spirály tvoří závity ležící více méně v jedné rovině. Z tohoto pohledu představují zajímavý materiál pro matematické modelování tvaru schránky.