Na akustiku s tabletem nebo smartphonem - Smetanová, Olga; Richterek, Lukáš (Matematika–Fyzika–Informatika, 2021)
Text příspěvku vychází z diplomové práce, která je volně dostupná a zahrnuje experimenty z následujících tematických oblastí: demonstrace rázů pro kmitavé pohyby, akustická analogie řádkovací tunelové mikroskopie, měření rychlosti zvuku ve vzduchu, studium vlastností zvuku (především zvukových spekter tónů zahraných na různé hudební nástroje), orientační měření hlasitosti a intenzity zvuku, audiometrické měření, demonstrace principu sonaru a Dopplerova jevu. Měření pomocí tabletů a smartphonů je bezpochyby jednou z možností, jak tato zařízení smysluplněji využít ve výuce v duchu trendů „Bring Your Own Device“ a je mu věnována řada článků a návodů (poněkud reprezentativnější výčet aktuální k datu odevzdání je uveden v samotné diplomové práci). V práci se zaměřujeme na pokusy z akustiky a většina z nich využívá volně dostupné aplikace PhyPhox, Jako „ochutnávku“ zde rozeberme blíže čtyři experimenty k nimž bylo na smartphonu využili senzoru hladiny intenzity zvuku a tónového generátoru.