Z historie výuky infinitezimálního počtu - Hrubý, Dag (Matematika–Fyzika–Informatika, 2021)
Článek se zabývá stručnou historii výuky diferenciálního a integrálního počtu na území Čech od druhé poloviny 18. století do konce 19. století. Pozornost je věnována výuce matematiky na pražské univerzitě. Vedle významných profesorů matematiky, kteří se na univerzitě věnovali infinitezimálnímu počtu, je zmíněn nejvýznamnější matematik, který působil v Čechách v první polovině 19. století, Bernard Bolzano. Na závěr jsou připomenuty první česky psané vysokoškolské učebnice matematické analýzy.