Fázový portrét oscilátoru - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2020)
V příspěvku je vyložen pojem fázový portrét oscilátoru a jeho znázornění v podobě atraktoru. Podrobněji jsou popsány tři případy: 1. Netlumené, tlumené a nucené kmitání pružinového oscilátoru, 2. kyvadlo s extrémně velkou výchylkou, 3. pružinové kyvadlo. Součástí příspěvku jsou počítačové modely vytvořené programem MS Excel, které umožňují studovat kmitání oscilátorů při různých parametrech oscilátorů a počátečních podmínkách.