Didaktika matematiky v 21. století a realita výuky - Polák, Josef (Matematika–Fyzika–Informatika, 2020)
První část článku uvádí charakteristiky základních výzkumných zaměření didaktiky matematiky v 21. století. Druhá část obsahuje analýzu matematického vzdělávání v 21. století ve spojitosti s kurikulárními reformami, hlavní cíle výuky matematiky, pohledy na její současnou realitu a na perspektivy jejího vývoje.