Jednoduchý planimetr - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2020)
Planimetr, který je založen na přeměně měřeného obrazce z mnohoúhelníku na trojúhelník téhož obsahu, byl vynalezen v 19. století a omylem se přiřazuje prvenství jeho objevu Karlu Gangloffovi. Článek seznamuje s konstrukcemi planimetru, způsoby jeho využití, dvěma důkazy správnosti postupu měření a historií objevování. V závěru je uveden návod, jak si planimetr vyrobit svépomocí, a metodický námět na práci s ním nebo s jeho počítačovou verzí v zájmové matematice.