Učebnice fyziky a výuka na střední škole - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2019)
Článek popisuje předpoklady pro tvorbu nového souboru učebnic fyziky pro gymnázium. Vychází ze zkušenosti s tvorbou souboru učebních textů v 80. letech 20. století. Zabývá se také kritikou těchto učebnic a uvádí jako příklad učivo o kyvadle. V další části příspěvku jsou naznačeny cesty modernizace výuky fyziky na středních školách. Je to inovace, integrace a diferenciace učiva fyziky.